Bin Muhteşem Güneş- Khaled Hossein





Bin Muhteşem Güneş, Afganistan'da yolları kesişen iki kadının dostluğu üzerinden Afganistanlı kadınların çektikleri zorlukları, savaşın getirdiği çaresizlikleri, ayrılıkları ve beraberinde getirdikleri acıları anlatmaktadır.
Bin Muhteşem Güneş (İngilizce: A Thousand Splendid Suns), Afgan-Amerikalı yazar Halit Hüseyni'nin yazmış olduğu ve 2007 yılında yayınlanan romandır.

KİTAP HAKKINDA BİLGİLER

Bin Muhteşem Güneş, Uçurtma Avcısı yazarı Khaled Hosseini’in yazdığı muhteşem bir eserdir. Sade ve duru bir anlatımla kaleme alınmış, yazarın en önemli ikinci eseridir.
Kitap oldukça etkili bir dil ile kaleme alınmış olup, yaşanan olayların sosyo-politik meselelerine dikkat çekmektedir. Afganistan’ın içinde bulunduğu siyasi çalkantısı sivil halka yansıması ile beraber arkada da büyük bir siyasi tarihinde anlatıldığı ve ön planda olan iki kadının hayat hikayelerinin ve mücadelelerinin resmedildiği bir eserdir.
Sovyet Rusya’nın egemenliğinden kurtulmaya çalışan insanların daha çok Afgan kadınlarının eğitim ve sosyal konuları üzerinde verdiği mücadele üzerinde duran tarihi bir romandır.

Bin Muhteşem Güneş, Afganistan’da ortak iki kadının dayanışmasını anlatan, özlem, arkadaşlık, aşk gibi insani duyguları muhteşem bir şekilde harmanlayan bir eserdir.

Kitap mükemmel bir kurgu ile hazırlanmış. Afganistan’da kadın olmanın nasıl olduğu, eğitim ve sosyal konuların yanı sıra kadınlar üzerine yapılan baskıyı ele alan ve iki arkadaşın hayat olaylarının Taliban rejimi üzerinde nasıl yaşandığını anlatan, mükemmel olay örgüsüne sahip etkili bir eserdir. Afganistan’da egemen olan güçlerin değişmesi ve bunun da insan yaşamına etkilerini, savaşın getirilerinin ele alındığı tarihi bir romandır.

Kitabın Konusu

Yazar bu romanında da doğduğu toprakları anlatıyor. Bu kez iki kadının kesişen yaşamları ve dostlukları üzerinden… Küçük yaşta evlendirilen kızlar, çocuğu olmayan kadınlar, babaya ya da çocukluk arkadaşına duyulan, geçmişe gömülmüş aşklar…
Khaled Hosseini, hasreti, dostluğu, aşkı ve insanlığı en iyi anlatan yazarlardan. Başarıyla kurduğu olay örgüsüyle, çıkmaz yolların nasıl düzlüklere açılabileceğini gösteren yaratıcı bir kalem.
Afganistan’ın Kâbil kentinde iki kadının kesişen hayat hikayesinin konu edildiği bir eserdir. iki ayrı hayatı yaşayan iki kadının yaşam öyküsünü ve yaşadıkları toplum içerisinde gördükleri muameleleri anlatıyor.İlk başlarda bu iki kadının hayatı ayrı ayrı işlenirken ilerleyen sayfalarda bu kadınların kesişen yaşam öyküleri ile devam eden bir yapıdan gelişiyor kitap.

Meryem ve Leyla adındaki bu iki kadının duygusal ve psikolojik dünyalarına ağırlık veren, yaşadıkları coğrafya’nın ve etkisi altında oldukları siyasi rejimin de onlar üzerindeki etkisini konu edinmiştir.

Kitabın Yazılma Amacı

Afganistan acıların yaşandığı, Orta Doğu’nun ortak keyfiyetinden payına düşeni almış bu açıdan, yıllar süren savaşların ve terörün ülkeyi bir daha dönülmez şekilde barbarlığın  derinliklerine gömdüğünü anlayabiliyoruz.
Khaled Hosseini bu barbarlığın ve bu terörün ülkeyi bu hale getirmesiyle, savaşlardan kaçarak çocuk yaşlarında ABD’ye sığınmış Afganlardan biri. Böyle bir ortamın etkisinde kalarak, içinde yaşadığı olayları kaleme almaktadır.

Bin Muhteşem Güneş’in yazılmasında ki amaç da; yaşanan dram yüklü olaylar ve bu olaylar karşısında verilen mücadeleyi, yaşanılan sıkıntı ve savaşları kaleme almanın bu mücadelelerin asla unutulmaması ve hüzün dolu ayrılıklar karşısında iki hayat hikayesinin ortak yönleri ile birlikte anlatması amacını taşımaktadır.









Yorumlar

  1. kitap hakkında detaylı bilgileri başka nerelerde bulabiliriz?

    bilgi verebilecek var mı?

    teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder