Fareler ve İnsanlar-John Steinbeck

 
KİTABIN KONUSU
İki adam. George ve Lennie. Bu iki adamın tek hayali para kazanıp kendilerine bir çiftlik satın almaktır. Bunun içinde bir çiftlikte çalışırlar ve çalışırken başlarına gelecek olaylar onları kötü durumda bırakır. Lennie biraz saftır. George ise onun saflığına rağmen ona katlanır. Ama Lennie ’ in katil olmasına neden olur. George ona katlanmak zorundadır çünkü Lennie’ in teyzesi Clara öldükten sonra onun sorumluluğu George’a bırakmıştır. Lennie’ in patronun gelinini kazayla öldürmesi, ardından George’ un Lennie’ yi öldürmesi üzere hayallerini gerçekleştiremezler.

KİTABIN ANA FİKRİ 
George ve Lennie’ in sırf hayallerini gerçekleştirebilmek adına çektikleri sıkıntılar ve Lennie’ nin saflığı yüzünden George’ un zor durumda kaldığı olaylardır.



KİTAPTAKİ KARAKTERLER

George:Çiftliklerde işçi olarak çalışan işçi Lennie’nin en yakın arkadaşı. Ufak tefek, esmer yüzlü, elleri küçük kolları zayıf ve bir o kararda akıllı bir adamdır. Ayrıca sabırlılığıyla dikkat çekmektedir.

Lennie:George’un en iyi dostu o da hayatını çalışarak kazanıyor. İri yarı geniş vücutlu bir yapıya sahip şekilsiz bir yüzü, iri gözleri, geniş omuzları düşüktür. Lennie saflığıyla hep göz önündedir. Saf olduğu için her şeyi çabuk unutan bir kişiliğe sahiptir.

Candy:Tek kolu olmayan çiftliğin en yaşlısı olan kimse.

Slim:Çalışanlar arasında sözünü geçiren tek kimse

Whit:Çiftlikte çalışan kısa boylu kişilik

Curley:Çiftlik patronunun kendini beğenmiş oğlu

Crooks:Zenci seyis. Zenci olduğu için diğerleri tarafından dışlanıyor

Carlson:Çiftliklerde çalışan işçilerden biri

Clara Teyze:Lennie’ yi küçüklüğünden itibaren büyüten kimse.

4.KİTAPTAKİ OLAYLAR NEREDE VE HANGİ ZAMANDA GEÇMİŞTİR?

Olaylar Kaliforniya’ da Silinas vadisindeki bir çiftlikte gerçekleşmektedir.

5. KİTABIN ANLATIMI GERÇEĞE YAKIN MIDIR? HAYAL UNSURU DAHA FAZLAMIDIR? 

Kitabın anlatımı gerçeğe yakındır. Çünkü her insanın hassas olduğu şeyleri vardır ve istemeden etrafa zarar verebilirler. Diğer bir açıdansa her insanın hayalleri vardır ve hayallerini gerçekleştirmek adına bazı zorlukları yenmek zorundadır. Kitap birebir gerçek olmasa da gerçek hayıtının zorluklarından bahsediyor.